RC de Zeeuw

Auto biografie

Ron

In het Kort

Amsterdam Noord

Ron is geboren in Amsterdam Noord en heeft daar zijn jeugd doorgebracht. In 1987 werd hij advocaat. Zijn specialiteit was vreemdelingen bij te staan. Hij had een kantoor onder de Westertoren.

Niet alleen Misdaad

Al tijdens zijn werk als advocaat schreef De Zeeuw verhalen die in het literaire tijdschrift ‘De tweede ronde’ werden geplaatst. Toen hij in 2007 zijn been brak heeft hij op bed ‘De zwarte Lady MacBeth’ geschreven,

Uitgeverij Maarten Muntinga

Uitgeverij Maarten Muntinga, bekend van de felgele Rainbow Pocketboeken, heeft de boeken van Ron uitgegeven tot hij in 2012 failliet ging. Als reden voor het faillissement noemt Muntinga de slechte markt en de komst van de E-reader.

Levensloop

Ik werd in Amsterdam geboren op 15 september 1955. Ook mijn vader werd in Amsterdam geboren. Hij heet Hermanus Jacobus Nicolaas de Zeeuw, mijn moeder Maria Gerarda Theresia Wilhelmina Mewe. Na mijn geboorte werd aan het katholieke geloof niets meer gedaan. Ik heb een zus, Marjan.

Na de mavo en de havo op de Scholengemeenschap Noord had ik er het atheneum willen volgen maar de school vond dit geen goed idee. Een van mijn leraren was Lodewijk Henri Wiener. Met hem (of door hem) is een levenslange passie voor Engelse literatuur begonnen.

Voor het overige denk ik bij mijn school- en studietijd soms aan Nabokov, die lesgeven schijnt te hebben omschreven als: ‘ throwing false pearls for real swines.’ Tot mijn zeventwintigste heb ik vooral genikst, en gewerkt als enquêteur, nachtportier, inpakker, hulpkoster, en assistent-inkoper bij de Hema.

Daarna heb ik in Amsterdam rechten gestudeerd. In ’87 werd ik beëdigd als advocaat en kwam ergens in loondienst, waar ik, behalve advocaat, mijn eigen secretaresse was, en verder ook koffie zette, de afwas deed, postzegels kocht en dingen naar de rechtbank bracht. Na drieënhalf jaar ben ik voor mezelf begonnen.

Ik heb als advocaat vooral vreemdelingen bijgestaan, Ghanezen, Indiërs, Pakistani, Surinamers, Turken en Marokkanen. In 2007 heb ik mijn praktijk overgedragen. Wat het beroep voor mij betekende? Broodwinning, natuurlijk. De omgang met aardige en onaardige mensen die je hulp werkelijk nodig hebben. En vooral dat je af en toe, eens in het jaar, of misschien nog wel minder, een zaak wint waarvan je in diepste zin gelooft dat hij rechtvaardig is.

In 1982 heb ik voor het eerst een kort verhaal gepubliceerd in ‘de tweede ronde’. Mede door het enthousiasme van Peter Verstegen, oprichter, redacteur en medewerker van DTW, heb ik nog een aantal verhalen, gedichten en een enkele vertaling aan dat tijdschrift bijgedragen. De dichter Ed Leeflang heeft jarenlang min of meer vergeefs geprobeerd me tot een serieuze literaire productie aan te zetten. In 2007 brak ik een been en heb ik op bed ‘De zwarte Lady MacBeth’ geschreven.

Een leven

met dieren

spannende boeken

Favoriete schrijvers

Raymond Chandler

(Chicago, 23 juli 1888 – La Jolla (Californië), 26 maart 1959) was een Amerikaans schrijver van detectiveverhalen en -romans. Zijn bekendste titels zijn The Big Sleep en The Long Goodbye, beide met Philip Marlowe als hoofdpersoon.

[wikipedia]

patricia highsmith

geboren als Mary Patricia Plangman (Fort Worth (Texas), 19 januari 1921 – Locarno, 4 februari 1995), was een Amerikaanse schrijfster die voornamelijk bekend is van een aantal psychologische thrillers. Daarnaast schreef zij vele korte verhalen. Zij werd geboren in de Verenigde Staten maar woonde het grootste gedeelte van haar leven in Frankrijk. Zij schreef ook onder het pseudoniem Claire Morgan.

[wikipedia]

Dashiell Hammett

(Saint Mary’s County (Maryland), 27 mei 1894 – New York, 10 januari 1961) was een Amerikaans schrijver. Zijn bekendste boek is de hard-boiled detectiveroman The Maltese Falcon (1930), waarvan de verfilming uit 1941 een van de eerste echte klassiekers in het film noir- genre was.

[wikipedia]

Ian rankin

(Fife, 28 april 1960) is een Schotse schrijver van detectiveromans. Rankin is vooral bekend als schrijver van een zich in Edinburgh afspelende reeks misdaadromans met inspecteur John Rebus in de hoofdrol. Een aantal van deze boeken is bewerkt voor de televisie, met John Hannah en Ken Stott (vanaf 2006) als vertolker van het personage van Rebus.

[wikipedia]
[ianrankin.net]